Slip problem

Location
Sandbach, Cheshire
Info
Builder of Finescale Signals in 2mm scale to 7mm scale, Trackwork, Turnouts and Layouts.
Hi,
I am afraid I may have found a small problem easily overcome but still:
When creating a double slip and a single slip in EM Gauge with 1 in 6 vee, it doesn't appear to be shortening the checkrails to avoid the pointblade tips. I have attached a small screenshot. The Templot dialogue shows that the checkrails are shortened but alas not. I got round this by using the adjust checkrail options.
 

Attachments

  • templotprob1.jpg
    templotprob1.jpg
    45.6 KB · Views: 13
_______________
message ref: 2782

Martin Wynne

Admin
Location
West of the Severn UK
Info
Please do not send requests for help direct to me via email.

Post your questions on the forum where everyone can see them and add helpful replies.
@Stephen Freeman

Hi Stephen,

Many thanks for reporting that. I needed a reminder. :)

It's a consequence of a global change I made in version 226. Very short crossings with wide model flangeways were not being fully checked with square-on timbering. The prototype has narrower flangeways, and short prototype crossings nearly always have equalized timbering, so the problem doesn't apply there. But some modellers have a dislike of equalized timbering, so I thought it best to extend the check rails just in case.

On reflection that was a mistake, and I have now reverted that change in the next program update. Which means the 1:6 and 1:7 slips will also now have shortened check rails again.

There are lots of places in Templot where I have to make a trade-off between prototype accuracy and common model practice. It is always possible to get it right by customising the settings, but there has to be a switch-on default, which may differ.

Thanks again,

Martin.
 
_______________
message ref: 2783
Location
Sandbach, Cheshire
Info
Builder of Finescale Signals in 2mm scale to 7mm scale, Trackwork, Turnouts and Layouts.
Thanks, another problem for you. In the groups drop-down some of the dividing lines are in the wrong places and go through the menu choices, not a big thing but thought you ought to know.
 
_______________
message ref: 2784

Martin Wynne

Admin
Location
West of the Severn UK
Info
Please do not send requests for help direct to me via email.

Post your questions on the forum where everyone can see them and add helpful replies.
Thanks, another problem for you. In the groups drop-down some of the dividing lines are in the wrong places and go through the menu choices, not a big thing but thought you ought to know.
@Stephen Freeman

Thanks Stephen. There's not much I can do about that, it started with the latest Windows update. It applies only if you change to XP style menus on the program panel settings. The menus are not being drawn correctly where they break to two columns. The extra lines vanish if you force a redraw by running the mouse down the menu.

I will see if I can find a fix, but it's Windows which draws the menus, not me, so I doubt I can do much. It may get fixed by itself in a future Windows update.

The problem could be cured if I changed to OwnerDraw menus, but that would be a massive programming exercise, given the size of the menu structure.

cheers,

Martin.
 
_______________
message ref: 2785
Top